lördag, september 01, 2007

Det där med föräldraledighet


är en ren djungel skulle jag vilja säga. Inte helt enkelt för en novis en. Det är bra att börja planera i tid hur man ska ta ut ledigheten och fördela den sinsemellan.
I går lade jag in en begäran om den första perioden jag ska ta ut.
M måste anmäla sina pappadagar första dagen han är "hemma". För oss går det att en hel del "pappadagar" redan på BB. M ska vara hemma med oss totalt 17 dagar.
Försäkringskassans onlinetjänst tycker jag är ganska krånglig.. För det första för att jag inte kan se de antalt dagar jag har totalt när M gett mig de dagarna han ska överlåta till mig förutom de 60 dagarna som är öronmärkta för han. Dessa dagar kan han inte "ge" mig förrän Isak är född och då måste vi skriva under en blankett och skicka in till FK.
För det andra för att jag inte kan planera både för SGI dagar och lägsta nivå dagar. Lägsta nivå dagarna kan man inte börja ta ut förrän efter 180 dagar.
Totalt har vi 480 föräldradagar tillsammans. 60 dagar utav dessa är öronmärkta för vardera förälder. Jag kommer ha 330 SGI dagar totalt och 90 lägsta nivå dagar att ta ut. M kommer ha 60 SGI dagar. 30 av dessa 60 dagar kommer M ta ut i Maj då han kommer vara hemma och vara föräldraledig och jag hemma utan att jag uppbära någon ersättning. Det kommer bli mysigt.
I går ringde jag min gode vän V och fick en bättre bild över hur allt fungerar. Hennes tips var att sätta sig ned och göra en egen plan för ledigheten.
Så igår satte vi oss vid datorn tillsammans och gjorde en planering i Excel.
Så som det ser ut nu kommer jag vara hemma helt från att lillen är född fram till januari 2009, då är Isak 1 år och 4 månader och förhoppningsvis får vi dagisplats, det är ju ingen självklarhet att få in dem i en månad då det inte är något ordinarie intag.
Då kommer jag börja jobba 50% och göra så till juni 2009. Under denna tid kommer alla mina SGI dagar att gå åt men jag har 66 lägsta nivå dagar kvar, de kan vara bra att plocka vid t ex tandläkarbesök med lillen eller om man vill ha en extra ledig dag i samband med helg.
Sen går jag ju på sommarlov igen i juni 2009 i 8 veckor och börjar jobba i augusti.
Alla som är av den äldre generationen har pratat så varmt om tiden då man är hemma med barnet att jag känner att jag vill ge Isak och mig möjligheten att vara tillsammans mer när han är liten.
Planen är att jag sedan aldrig ska upp på 100% utan bara till 75%.
Vi hoppas verkligen vår plan håller. Det skulle kännas bra.
Redan när vi fick reda på att vi skulle ha barn satte vi oss ned och gjorde en ordentlig budget på alla utgifter, per månda, kvartal och år. Det är lätt att "glömma" årsavgiften för sophämtningen när den väl kommer, eller villa och bilförsäkringen. Tunga poster.
Saker som vi redan förändrat för att ha en bätttre koll på vad som kommer in och ut är att vi varje månad sparar till de utgifter som kommer varje kvartal eller på årsbasis.
Vi har varsitt ICA-kort där vi sätter in totalt 4000:-/ mån. och vi storhandlar en gång i veckan.
Nu har vi också höjt mitt individuella pensionssparande eftersom jag kommer jobba mindre och vi har ju börjat spara till lillen.
Vi har det bra men vi vill gärna hålla koll på var pengarna tar vägen. Och.. Vad som väntar i framtiden vet vi inte.

12 kommentarer:

Maria sa...

Oops, vad jag känner mig ostrukturerad... Jättebra att ni planerar och har koll på alla pengar, det skulle jag också behöva. Vi har pratat om att göra budget läänge, men har ej kommit till skott. Dock har jag både vanligt sparande och pensionssparande så jag har i alla fall kommit en liten bit på vägen;)

Emm sa...

Vilken djungel!!!!!
Herregud! Som blivaden förälder tycker man att man ska kunna få fokusera på annat.......
Men ni verkar ha bra koll :-)
KRam

Superquinnan sa...

Maria: Äsch, det är ju helt sjukt eg. att man ska behöva planera så mycket.. men nu är ju samhället så. Egentligen skulle vi alla må bättra av att fortfarande leva för dagen och harva på åkern ;-)

Emm: Djungel var ordet! Ja man ska ha koll på bebbe OCH allt annat. Men vi kände att vi ville veta att pengarna räcker till..

e sa...

Jag fick paniiiiik och ont i magen av det här inlägget. Känner att jag fortfarande inte har koll på det här med föräldradagarna. Hoppas, hoppas, hoppas att vi har fattat allt rätt annars ligger vi illa till. Jag har ju ringt FK minst fem ggr och dubbel- och tripelkollat men jag är inte säker ändå. Visst är det galet det här systemet. Men när jag får utbrott på FK så brukar jag försöka tänka att vi är otroligt priviligerade som har möjlighet att få ersättning för att vara hemma med våra barn. Men det skulle ju inte göra något om det var lite enklare...

Superquinnan sa...

E: Nämen usch.. Det var inte meningen ;-) Ja det skulle kunna vara enklare. Men som sagt.. Vi är priviligerade som får pengar ersättning. Men krångligt är det. Så krångligt att man undrar om det ska vara svårt.. Har man ingen vän som kan förklara verkar det omöjligt att förstå. Vi var ju på föreläsning t om men det var i maj. När vi gick därifrån tittade vi på varann och sa: "Förstod du nåt??" Hihi....

Anna sa...

Jag har också börjat med lite budget i excel, vill ha lite koll på när räkningar dyker upp samt se att vi har pengar över till de som går med autogiro, förra månaden hade vi tydligen så mycket räkningar att en inte dragits *läskigt*. Vad gäller FK så visste jag inte att vi måste fylla i en blankett på hur många dagar jag ska ha av Nicke, får gå ut där och leta upp den, det måste vi fylla i. Vi är inte så jämlika i fördelningen utan jag får åtminstone 140 dagar av Nickes. Jag skall vara hemma till åtminstone sept-08 och sen är det tänkt att Nicke ska vara hemma tills Melvin är inskolad på dagis (jan-09) det är vår plan men vi har inte räknat helt på den. Jag har inte alls räknat med de dagar man kan vara hemma med lägre ersättning men de är ju bra att ha. Jag kommer nog även att ta ut mindre ersättning framöver, än så länge vet vi ju inte hur våra räkningar kommer påverkas när vi flyttar till radhuset, hyran blir ju dyrare så jag måste se att jag har råd att ta ut mindre dagar betalt. Just nu har jag tagit 6dgr i veckan betalt. Vill gärna gå ner på 5 åtminstone.

Oj vad jag blajjar... *s*. Idag har jag iaf köpt en liten present till Isak, får se om jag hittar något mer, är så kul att köpa till andra.

Ha det gott. KRAM

Superquinnan sa...

Anna: Ja man måste ju överlåta dagarna. Jag kommer plocka 4-5 dagar i veckan och full ersättning. Nu har vi räknat med 5 tar jag 4 så blir det längre. Vad gullig du är som köpt nåt ;-) Men är du tokig.. Du får inte köpa fler saker!!!! :-) Kram på er.

Anonym sa...

Ni är så himla duktiga! Köpte Vi föräldrar Gravid idag... Nä, jag är inte gravid, men en flicka kan väl få drömma ;) Jag har bytt blogg, så jag har lämnat den nya adressen i "formuläret". Spänningen ökar! Tänker på dig och gubben din! Håller alla tummar och tår att det går bra!

Superquinnan sa...

Anna Å: Klart du ska drömma.. Det ör genom drömmarna man når fram till målet ;-) Okej, jag ska kolla in den nya bloggen. Spänningen är oooooliiiidlig! :-) Tack frö tankarna. Kram

dentatuerademamman.com sa...

Jag har alltid ringt til försäkringskassan och så har de skickat hem en uträkning där det ståt hur länge jag kan vara hemma om jag tar ut tex. 3 dagar i veckan. Har varit bra och lättfattat. Jag har varit hemma i ca 2 år med alla barnen. När det har gått ett år så ska du ta ut 5 dagar i veckan för att fortfarande var kvar i sjukförsäkringssystemet ( tror jag det heter) Jag menar så at du får hel sjukpenning om du blir sjuk. De 5 dagarna har jag löst med att jobba någon dag extra ( jättebra för pappan att du är borta lite) sen lägsta nivå och nån sjukpeningsnivå dag. Att få dagisplats i januari kan vara svårt, lättast är i augusti ( jag är förskolärare) Sen så kan du nog räkna med att vara fattigare ett tag. Börja storhandla på Willys. Vi har en matbudget på 5000 kr/mån och vi är 9 pers, varav 4 är tonåringar och äter som hästar. Och vi äter bra mat.

Babushka sa...

Ska han överlåta ALLA sina dagar till dig förutom de han måste ta ut?!

Varför?

Om du är så dålig så att du inte kan jobba så bör du väl vara sjukskriven? Vill inte han vara nära ert barn på det sätt som man bara kan när man delar den dagliga vardagen? Varför ska DU jobba mindre sen? Är det du gör mindre viktigt än det han gör på jobbet eller är du bättre på att vara hemma med ert barn?

Förlåt mig Camilla men det låter så extremt gammaldags och förlegat så att jag blir förbannad. Jag förstår om du blir arg på mig nu men för mig är detta ett sätt att befästa förlegade könsroller på ett otroligt dumt sätt och jag blir väldigt ledsen och frustrerad över att det fortfarande finns par/familjer/personer som väljer att utesluta pappan på det här sättet. Nej, jag tror inte på individens totala valfrihet när jag ser att människor fortfarande resonerar så här.

Eller har jag missat något?

Handlar det om ekonomiska aspekter så måste jag säga att jag anser att jag nog tycker att det är värt att offra en betydande del av det för att båda föräldrar ska få möjligeten att vara hemma med sitt gemensamma barn.

Superquinnan sa...

Dentatuerade: Tack för tipsen. Ja vi har räknat iskallt med att saker och ting förändras ekonomiskt :-) Dagisplatsen håller vi bara tummarna för sen.

Emma: Förlåt men nu blir jag faktiskt arg. Vi vill ju detta båda två. Varför blir du arg på vårt egna val som rör bara oss som familj? M tjänar mer pengar än jag gör, det är ju sanningen. Vi har valt det som passar oss bäst. Isak kommer få en lika närvarande pappa trots att M ger mig alla dagar han kan. Hur många gör inte så? Beträffande min sjukdom är jag snart friskskriven och vill inte jobba mer någonsin är 75% då jag mer än gärna blir hemmafru på 25%. Nu får du be mig om ursäkt men du kanske måste inse att jag har ett eget val och att vi tillsammans kommit fram till detta. Jag är inget offer i det. I det perfekta samhället kanske mamman och pappan kan vara hemma lika mycket men inte som det ser ut nu. Låt oss sköta det själva. Känner mig påhoppad ska du veta. Och ledsen. Vill inte diskutera det ens... och du får kalla mig vad du vill.